Psychologische zorg

Praktijk De Beken – Zwolle

Psychologische zorg in Praktijk De Beken

Als je lichamelijk ziek bent, zeker als dat langdurig is en misschien ook wel ernstig, roept dat allerlei gevoelens op. Het is niet raar dat je je dan depressief of angstig kunt gaan voelen.

Op zich zijn dat ‘normale’ reacties in zo’n uitzonderlijke situatie. Maar ze kunnen je wel behoorlijk in de weg zitten. Er kunnen daardoor ook allerlei extra klachten ontstaan. Bijvoorbeeld slecht slapen, veel moeten huilen, niet meer goed kunnen praten over wat je meemaakt of juist heel druk van alles doen om maar niet te hoeven voelen wat er gebeurt.

Vanuit de psychotherapie zijn er allerlei manieren om dat eerst goed in kaart te brengen en daarna te kijken hoe je hier het best mee kunt omgaan.

Adviezen en tips kunnen helpen, maar soms ook het in een veilige omgeving met een deskundige gesprekspartner onderzoeken wat er allemaal speelt. Vaak komen gevoelens over eerdere lastige situaties mee, of worden oud verdriet of boosheid weer aangeraakt. Dan kan het een opluchting zijn dat te verwoorden en te merken dat er geen afwijzing op volgt.  Er zijn geen taboeonderwerpen. Juist door dingen te bespreken gaat soms de brand er ook wat af: het mag gezegd worden, er is erkenning en acceptatie mogelijk.

Voor mensen die rouwen om een overleden naaste is het belangrijk dat ze er over mogen blíjven praten, ook als het verlies al wat langer geleden is. Dat is in andere contacten vaak niet zo, dan moet het op een gegeven moment wel klaar zijn. Hier niet. Wel onderzoeken we dan wat nodig is om toch met het verlies door te kunnen leven. Met de rouw als een draad in het weefwerk van het bestaan.

Door eerst uw ervaringen ‘onder het vergrootglas’ te leggen, kijken we heel precies wat er allemaal speelt. Daarna is het maatwerk: wat hebt u nu nodig om u emotioneel weer sterker te voelen, uw veerkracht te vergroten of bepaalde gevoelens te kunnen verdragen?

We doen dit allemaal in overleg, er zijn geen standaardregels voor de behandelingen. Ook de frequentie van de afspraken ligt niet vast. Soms volgen de afspraken elkaar snel op, als dat nodig is. Soms kunnen er weken tussen zitten, en aan het eind van een behandeling maanden.  Het kan juist goed zijn om meer tijd te hebben om zelf op vragen te kauwen of nieuw gedrag uit te proberen. Dit alles met het vangnet van de mogelijkheid tot snel contact als dat nodig is.